Waarom we de straat op gaan
Zaterdag 4 oktober – de DierenDag Demo in Amsterdam
Op Dierendag staan we massaal op vóór de dieren en tégen de vee-industrie.
In Nederland worden elk jaar meer dan 520 miljoen dieren geslacht. Meestal na een kort en ellendig leven in de vee-industrie.

Deze industrie draait om één ding: zo goedkoop en massaal mogelijk vlees, eieren en zuivel produceren. Dat verwoest de natuur, put de bodem uit en gooit olie op het vuur van de stikstofcrisis. Maar het allerergste: de vee-industrie ontneemt miljoenen dieren elke vorm van vrijheid, warmte en waardigheid.
Elke dag opnieuw worden biggenstaartjes afgebrand, plofkippen op elkaar gepropt en pasgeboren kalfjes bij hun moeder weggerukt. In kille megastallen leven varkens die nooit hebben gewroet in de modder. Koeien die steeds minder grazen in de wei. En kippen die voor het eerst daglicht zien op weg naar het slachthuis.
De vee-industrie ontneemt dieren alles wat hen tot dier maakt.

Al meer dan twintig jaar belooft de politiek dat het beter wordt. Eerlijker. Dierwaardiger. Maar keer op keer wordt die belofte verbroken. De industrie verzet zich tegen échte verbeteringen voor de dieren – en trekt telkens aan het langste eind. De stem van de dieren hoort bijna niemand. Daar gaan wij verandering in brengen.
Juist nu moeten we in actie komen.
Binnenkort behandelt de Tweede Kamer een wet die bepaalt hoe het leven van miljarden dieren er de komende decennia uit gaat zien. Tegelijkertijd staan er verkiezingen voor de deur. Kiezen we nu écht voor een dierwaardiger toekomst? Of blijven we vastzitten aan een meedogenloze en allesvernietigende vee-industrie? Dit is het moment om het verschil te maken.

Daarom gaan we de straat op. Op Dierendag. Voor de miljoenen dieren in Nederland die niet alleen dan, maar elke dag een beter leven verdienen.
Wat de vee-industrie afpakt, eisen wij terug. Namens alle dieren die niemand hoort. We zeggen NEE tegen de vee-industrie en JA tegen een dierwaardige toekomst! En dit zijn onze eisen:
- Geen levenslange opsluiting. Wel buiten grazen, scharrelen en wroeten.
Dieren hebben frisse lucht nodig. Laat koeien grazen, kippen scharrelen en varkens wroeten in de modder. Laat dieren weer dier zijn. - Geen weesdieren. Wel moederliefde.
Stop met het scheiden van moeder en kind. Gun alle biggetjes, kalfjes en kuikentjes de warmte en zorg van hun moeder. - Geen pijnlijke ingrepen. Wel staartjes en hoorns.
Pas het systeem aan – niet het dier. Geef alle dieren genoeg ruimte. Dan kunnen varkens hun staarten houden en koeien hun hoorns.
Loop mee en zeg NEE tegen de vee-industrie. Kom op 4 oktober naar de Dierendag Demo in Amsterdam en laat zien dat het anders móét en kán.
Een drastische hervorming van de veehouderij is in ieders belang. Maar de industrie verzet zich met hand en tand tegen alles wat het economisch belang kan schaden. Steun jij onze actie tegen de vee-industrie? Teken dan nu de oproep tot actie. Samen staan we sterk.
Je gaat nu verder op de website van Wakker Dier.
Wie wij zijn
De Dierendag Demo is een initiatief van Wakker Dier, in samenwerking met Compassion in World Farming, Dier&Recht, Varkens in Nood, VIER VOETERS en World Animal Protection. De protestmars wordt mede mogelijk gemaakt door onze vrijwilligers en niet te vergeten onze donateurs.

Wakker Dier strijdt voor een dierwaardig leven voor alle dieren in de veehouderij. We geven de dieren een stem en spreken de verantwoordelijke partijen aan. Zo zorgen we ervoor dat we in Nederland steeds minder dieren houden én dat we die steeds beter behandelen.

Compassion in World Farming is een internationale organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in de veehouderij, inclusief vissen. Zij streeft wereldwijd naar diervriendelijkere, duurzame en gezonde landbouw. Voor dieren, mensen en aarde.

Dier&Recht versterkt de rechtspositie van dieren in Nederland. We onthullen misstanden en zetten juridische druk voor betere wetgeving en handhaving. Ons doel: een samenleving waarin alle dieren een leven kunnen leiden dat past bij hun natuurlijke gedrag.

Varkens in Nood strijdt tegen het leed van varkens in de vee-industrie. Varkens zijn gevoelige en intelligente dieren die recht hebben op een dierwaardig bestaan. Met onderzoek, campagnes en rechtszaken zorgen we voor blijvende verbeteringen in hun leefomstandigheden.

VIER VOETERS is dé internationale dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe menselijke invloed staan, die het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt.

World Animal Protection vecht voor dieren. Voor het varken in een megastal én de olifant aan de ketting. Samen met onze supporters strijden we al 75 jaar voor een wereld waarin uitbuiting van dieren niet meer bestaat.
Ondersteunende organisaties
- Bont voor Dieren
- Caring Doctors
- CAS – Comité Anti Stierenvechten
- Faunabescherming
- House of Animals
- Vakbond voor Dieren